top of page

Van het gas af? Wanneer?


Laatst vroeg iemand mij of de gemeente zomaar het gas kon afsluiten. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik geen juridische achtergrond heb en hier geen volledig antwoord op had behalve dan dat dit niet zomaar zal gebeuren.

Maar hoe kom je er nou achter wat jouw gemeente van plan is in de wijk waar jij woont?

Iedere gemeente heeft een warmtetransitievisie (wtv) of warmteplan opgesteld. Als je de naam van jouw gemeente op internet opzoekt in combinatie met de zoekterm: warmtetransitievisie/warmteplan dan vind je in de meeste gevallen de visie van de gemeente. Ieder plan ziet er anders uit maar het doel is hetzelfde. Voor iedere wijk of zelfs delen van wijken. Op basis van bijvoorbeeld bouwjaar is gekeken of we woningen ook gasloos verwarmd kunnen worden en daarmee afgesloten kunnen worden van het gas. Ook wordt er gekeken naar een hoge of lage temperatuur warmtenet. Dit warmtenet wordt door een wijk of stad heen gelegd en iedereen kan hierop worden aangesloten. De optie voor hoge of lage temperatuur is afhankelijk van het bouwjaar en de mate van isolatie. In een ouder gebouw met slechte isolatie kan vaak niet worden verwarmd met lage temperaturen. Ik leg in een volgende blog nog uit wat het verschil is tussen hoge en lage temperatuur en waarom dit van belang is in de stap naar gasloos verwarmen.




Geef eens een voorbeeld?


Ik woon zelf in Delft. Het warmteplan van Delft is hier terug te vinden: https://www.delft.nl/milieu/energie/delft-aardgasvrij/warmteplan. De kaart ziet er als zo uit. Meer uitleg staat in het bijbehorende word document. Op deze kaart worden 6 verschillende opties benoemd. De eerste twee elektrisch voor 2030 en warmtenet voor 2030 betekend dat er al concrete plannen zijn om volledig middels bijvoorbeeld warmtepomp te verwarmen of via een warmtenet. Dit warmtenet wordt op dit moment aangelegd voor diverse wijken. Zoals te zien is zijn de gebieden waar voor 2030 al gasloos verwarmd kan worden nog zeer klein. De volgende twee opties zijn Elektrisch of warmtenet na 2030. Voor deze wijken is nog niet altijd een concreet plan. Dit kan zijn omdat meer voorbereidingstijd nodig is maar kan ook het gevolg zijn van te verwachte technieken die nog niet rendabel of haalbaar zijn. Per wijk wordt dit verder toegelicht. De wijk waar ik woon zal een mix van verschillende technieken worden. Deels kan worden aangesloten op een warmtenet. In het deel waar ik zelf woon is dit echter niet haalbaar omdat de straten te klein zijn. Ook zijn de woningen te oud en slecht geïsoleerd om te verwarmen met een warmtepomp. De gemeente hoopt op een combinatie van duurzaam gas en een hybride warmtepomp. Dit zal ook pas na 2030 verder uitgewerkt worden.


Ik kon mijn buurvrouw hiermee gerust stellen dat zij niet zomaar van het gas zal worden afgesloten, dat de gemeente rekening houdt met de kwa


liteit van onze woningen en dat dit nog zeker 5-10 jaar gaat duren voordat er concrete plannen komen.

Betekend dat dan dat je beter kan wachten tot de gemeente stappen neemt?

Nee, zeker niet. Mijn advies is om te kijken of er op korte termijn iets gaat gebeuren in jouw wijk. Als dit het geval is dan kan je hier vast op voorbereiden. Als dit niet zo is kan je natuurlijk zelf al stappen nemen om je huis te verduurzamen. Het huis van mijn buurvrouw was niet geïsoleerd en dus was het logischer dat zij eerst stappen zou ondernemen om te isoleren. Hiermee wordt op korte termijn het gasverbruik gereduceerd maar je kan hiermee ook voorkomen dat je huis niet meer verkoopbaar is. Lees hier meer over in mijn volgende blog.


コメント


bottom of page