top of page

Een beter milieu begint bij kleine keuzes

Ben jij bewust bezig met duurzaamheid maar heb je nooit nagedacht over het effect van de keuze voor een vaatwasmiddel? Vraag jij je ook weleens af wat het effect is van schoonmaakmiddelen op het water in de sloot? Of ben je op zoek naar kleine aanpassingen waardoor je energierekening omlaag gaat? In deze en de volgende blog ga ik in op al deze aspecten aan de hand van het vaatwaspoeder van NaturalSenz.


Ik hou me bezig met een duurzame leefomgeving. Dit beperkt zich niet tot de voordeur van je huis of bedrijfspand maar reikt verder dan dat. Alles heeft uiteindelijk direct of indirect gevolgen voor je eigen gezondheid, portemonnee of de toekomst van je kinderen. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik schoonmaakmiddelen. Deze hebben effect op de gezondheid van de gebruiker/bewoner van een gebouw maar ook op de leefomgeving in zijn algemeenheid. Toen NaturalSenz op zoek was naar bloggers om hun product te gebruiken en hierover een blog te schrijven heb ik contact met ze gezocht.


Ben jij ook op zoek naar een duurzaam vaatwasmiddel maar heb je geen idee waar je moet beginnen? In deze en de volgende blog neem ik je mee in een grote variatie aan aspecten waar je op kan letten bij het maken van je duurzame keuze!


NaturalSenz vaatwasmiddel

Waar kan je allemaal op letten bij de keuze voor een duurzaam product?


Het belang van transport

Ons landelijke (en wereldwijde) doel is om de uitstoot van CO2 te beperken. Bedrijven doen dit door inzichtelijk te maken hoeveel uitstoot er is per activiteit zoals elektriciteit, warmte en vervoer. Veel CO2 uitstoot komt door vervoer van producten. Door de afstand tussen de productielocatie en de verkooplocatie te verkleinen wordt veel CO2 bespaard. Producten die in Nederland worden geproduceerd (en die je in Nederland koopt en gebruikt) hoeven minder lange afstanden af te leggen. NaturalSenz is een voorbeeld van een product dat in Nederland geproduceerd wordt. Sommige andere zeer duurzame producten komen uit Duitsland of nog verder weg. De keuze voor een duurzaam product is natuurlijk altijd beter maar neem altijd ook de transportafstand mee. Zijn biologisch geteelde sinaasappels uit Spanje beter dan niet-biologische sinaasappels uit Nederland? Dit vraagstuk is zo complex dat we dit niet alleen op basis van transportafstand kunnen beoordelen. Toch is het één van de eerste aspecten die je vaak makkelijk kan beoordelen.


Het verhaal achter duurzaamheidslabels

Met duurzaamheidslabels wordt aangegeven hoe duurzaam een product is. Op dit moment zijn er zoveel labels in omloop dat het soms lastig is om te bepalen wat het label waard is. Kijk altijd of andere producten hetzelfde label hebben zodat je deze onderling kunt vergelijken. Je kan ook met een snelle zoektocht online veel informatie vinden over de labels. NaturalSenz heeft gekozen voor Ecocert. Dit label heeft het product beoordeeld en de volgende beoordeling gegeven: complies with the certification scheme for Natural Detergents and Natural Detergents made with organic. Het hebben van een certificaat is namelijk een eerste stap maar je kan vaak certificeren op verschillende niveau’s. Het product van NaturalSenz is beoordeeld in de categorie natural detergents met de toevoeging made with organic. Dit betekent dat minimaal 95% van de ingrediënten een natuurlijke oorsprong hebben en minimaal 10% daarvan biologisch is. Dat klinkt natuurlijk heel mooi en Ecocert is een label dat al heel lang bestaat en een groot aandeel van de natuurlijke en biologische producten certificeert. Als we echter wat verder zoeken dan zien we ook wat kritische opmerkingen op dit label. Dat is het lastige aan duurzaamheidslabels. De betrouwbaarheid en inzetbaarheid blijft complex. Betekent dit dat je de labels niet kan vertrouwen? Er zit meestal een kern van waarheid in bij een duurzaamheidscertificaat. Het is alleen belangrijk om kritisch te blijven op het product zelf.

 

Hoe maakt de verpakking het verschil

Is een verpakking van plastic of karton? In principe zijn beide recyclebaar maar in de praktijk wordt papier vaker en beter gerecycled dan plastic. Het is natuurlijk goed om na te denken wat er met het materiaal gebeurt nadat je het hebt gebruikt maar het is nog beter om te kijken waar het materiaal vandaan komt. Is het papier of plastic dat al eerder gebruikt is of nieuw geproduceerd of heeft het materiaal een keurmerk. Bij producten die verpakt zijn in papier of karton kijk ik altijd of er minimaal een FSC keurmerk op zit.


Vaatwaspoeder of vaatwasblokje

Poeder of blokje?

Als we nadenken over verpakking dan is dat niet alleen het doosje of de fles die je koopt maar ook de verpakking van het product daarin. Is dat los poeder zoals bij NaturalSenz of zijn dit vaatwasblokjes met een (oplosbare) folie. In de supermarkt zijn de meeste vaatwasmiddelen in blokjesvorm. Het idee is dat dit gemakkelijker in gebruik is en direct goed gedoseerd voor een volle vaatwasser. Veel van deze blokjes hebben een oplosbare folie eromheen. Deze folie is gemaakt van PVA of PVOH. Deze folie lost in principe helemaal op in de vaatwasser en komt dan in het afvalwater terecht. Bij de rioolzuivering worden de restproducten er deels uit gefilterd, echter blijven er toch resten achter in het oppervlaktewater. Op de overheidswebsite waarzitwatin.nl is te lezen dat uit studies is gebleken dat deze stof bijna niet giftig is voor organismes in het water. Deze omschrijving geeft aan dat het dus niet volledig onschadelijk is. Daarnaast is dit ook afhankelijk van de concentratie. Uit verschillende studies blijkt namelijk dat het gebruik van deze oplosbare folie steeds gebruikelijker is. Het gevolg is dat de concentratie van de reststoffen in het water stijgt. Bij hogere concentraties kunnen enkele reststoffen wel significant effect hebben op flora en fauna. Wil je dus kiezen voor een beter milieu dan is los poeder vaak een beter optie.


Het effect van de watertemperatuur op PVA of PVOH folie

Bovenstaand is echter van toepassing als de folie geheel oplost. Dit is helaas niet altijd het geval. Het water moet namelijk warm zijn om goed op te kunnen lossen. Bij te heet water lost de folie te snel op met gevolgen voor hoe schoon de vaat is. Bij te koud water lost de folie niet of slechts deels op. Hierop zijn veel factoren van invloed zoals de exacte samenstelling en dikte van de folie. Voor veel toepassingen ligt de ondergrens waarop de folie goed oplost op ongeveer 60°C. Bij een eco-programma van een vaatwasser komt de temperatuur vaak niet boven de 50°C. Het kan dus zijn dat het eco programma van je vaatwasser niet warm genoeg wordt om de folie goed op te lossen. Blijft jouw vaat vies na het wassen met een vaatwastablet en eco-stand, dan is dat mogelijk het probleem.


Hou het zelf in de hand

Het vaatwasmiddel van NaturalSenz komt in poedervorm. Deze kan je met een lepel in je vaatwasser doen. Het is even wennen en misschien wat rommelig in het begin maar het heeft voordelen, je kan namelijk doseren. Het is altijd beter om de vaatwasser aan te zetten als deze vol is maar soms moet de vaatwasser toch aan terwijl deze pas halfvol zit of is alle vaat al relatief schoon. Met vaatwasmiddel in poedervorm kan je dit zelf doseren. Een eetlepel is ongeveer de maximale hoeveelheid die nodig is voor een volle vaatwasser. Door bewust te kijken naar de hoeveelheid vaatwasmiddel die nodig is gaat een doos ook langer mee.


In de volgende blog ga ik in meer detail kijken naar de ingrediënten van vaatwasmiddel en waarom dat belangrijk is voor het milieu maar ook je energierekening.

Comments


bottom of page