Wist jij dat de keuze voor een ecologisch vaatwasmiddel ervoor kan zorgen dat je energierekening omlaag gaat en dat het in de toekomst ook effect kan hebben op je waterrekening? Bovendien is het beter voor je eigen gezondheid en beperk je ook direct de vervuiling van je leefomgeving. Veel redenen om voor een ecologisch vaatwasmiddel te kiezen!
In de vorige blog heb ik verteld waar je op kan letten als je vaatwasmiddel koopt. Wat is de impact van de verpakking, de reisafstand, energiebesparing en uiteindelijk hoe schoon de vaat is. In deze blog ga ik in meer detail kijken naar de ingrediënten van vaatwasmiddel. Wie kent de uitspraak "je bent wat je eet" niet, waarom geld dat niet voor onze schoonmaakmiddelen? Je bent waarmee je schoonmaakt.
Ook in deze blog gebruik ik het vaatwasproduct van NaturalSenz als uitgangspunt. Dit vaatwasmiddel bestaat grotendeels uit natuurlijke middelen en werkt bij lage temperaturen. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je energierekening. Maar wat zijn die natuurlijke en overige ingrediënten dan en wanneer kan je wel op lage temperatuur wassen en wanneer niet?
Uit welke ingrediënten bestaat vaatwasmiddel?
Veel producten die wij in huis gebruiken bevatten chemische middelen. Van tandpasta tot shampoo en van vaatwasmiddel tot wasmiddel. De meeste mensen accepteren dat we zoveel chemische middelen nodig hebben om onszelf en onze omgeving schoon te maken. Het is echter beter voor je eigen gezondheid om vaker te kiezen voor producten met natuurlijke ingrediënten. Hiermee voorkom je dat je minder in aanraking komt met schadelijke stoffen maar beperkt je ook de vervuiling van het milieu. Vervuiling van het milieu betekent namelijk vervuiling van de lucht die we inademen en het water dat uit de kraan komt. Eén van de website die ik gebruik om informatie over de ingrediënten vandaan te halen is de overheidswebsite waarzitwatin.nl.
De meeste vaatwasmiddelen bevatten; oppervlakteactieve stoffen om vuil los te weken, enzymen om vuil op te breken, waterontharders om kalkaanslag te voorkomen, zuurstofbleekmiddelen om vlekken op op te lossen en parfum. Middels de ingrediënten van NaturalSenz gaan we kijken op welke ingrediënten je moet letten.
Oppervlakteactieve stoffen of surfactant
Er zijn vier verschillende soorten oppervlakteactieve stoffen of surfactanten. Volgens Europese wetgeving moet ieder type surfactant biologisch afbreekbaar zijn. Voor mensen die vegetarisch of vegan zijn is het goed om te weten dat surfactanten vaak gemaakt worden van aardolie en van plantaardige maar ook van dierlijke oliën en vetten. Kartiogene surfactanten zijn volledig synthetisch, Amfotere of Anionogene surfactanten zijn geheel of gedeeltelijk synthetisch. Enkel niet-iogene surfactanten zijn volledig afgeleid van hernieuwbare natuurlijke grondstoffen. Willen we dus onze afhankelijkheid van synthetische stoffen zoals aardolie verminderen dan moeten we vaker gebruik gaan maken van niet-iogene surfactanten. Aardolie wordt trouwens over het algemeen niet gezien als een hernieuwbare natuurlijke stof en dat zit vooral in het woordje hernieuwbaar. We gaan namelijk uit van een periode van maximaal 100 jaar waarin het materiaal volledig wordt aangevuld. Bij producten als aardolie is dit niet het geval. In NaturalSenz zit niet-iogene oppervlakteactieve stoffen. Het voordeel hiervan is dat deze ook in koud water goed werkt. Ook is het product gecertificeerd vegan dus je weet zeker dat er geen dierlijke producten in zijn verwerkt.
Enzymen
Enzymen zijn in principe natuurlijke stoffen en zijn biologisch afbreekbaar. Enzymen reageren met vlekken om deze op te lossen. Het is dus een krachtig ingrediënt voor een schone vaat (of was) maar ook een natuurlijk product. Er zijn verschillende soorten enzymen die met verschillende stoffen reageren. Ze kunnen bijvoorbeeld vet afbreken zodat deze makkelijker oplost in water en wegspoelt. Enzymen verdwijnen ook niet na één reactie maar kunnen veel verschillende stoffen achter elkaar afbreken. Hierdoor is een beperkte hoeveelheid enzymen nodig. Enzymen werken trouwens het beste als je de vaat niet eerst spoelt voordat je de vaatwasser aanzet. Als al het vuil eraf is gespoeld hebben ze te weinig houvast om reacties aan te gaan.
In NaturalSenz staat specifiek dat de enzymen protease en amylase in zitten. Protease breekt eiwitten af en amylase breekt zetmeel af. Deze enzymen werken optimaal in water van 50°C tot 55°C. Enzymen werken trouwens het beste in kouder water. Bij te hoge temperaturen kan het zijn dat de enzymen kapot gaan en daardoor hun werk niet meer kunnen doen. Een uitzondering is het enzym Lipase, deze werkt optimaal bij 70°C.
NaturalSenz geeft aan dat de enzymen niet 100% natuurlijk zijn. Dit komt omdat de enzymen op grote schaal geproduceerd moeten worden en daarvoor wordt biotechnologie gebruikt. Daarnaast worden deze enzymen ingekapseld zodat zij op het juiste moment werkzaam zijn. Er wordt onderzoek gedaan naar een manier om deze enzymen wel 100% natuurlijk te laten zijn. Er zijn op dit moment nog geen enzymen die 100% natuurlijk zijn op grote schaal beschikbaar. Er wordt onderzocht hoe dit wel kan worden gerealiseerd.
Waterontharders
In leidingwater komt kalk voor. Waterontharders zorgen ervoor dat de vaatwasser en leidingen vrij blijven van kalk. Dit verlengd de levensduur van de vaatwasmachine. In NaturalSenz zit de volgende waterontharder: Polycarboxylaten. Er mag maximaal 5% van deze stof worden toegevoegd aan een vaatwasmiddel. De stof wordt grotendeels gefilterd in een rioolwaterzuivering. Uit onderzoek is gebleken dat deze stof geen risico vormt voor mens en milieu. Dit is gebaseerd op de concentraties die overblijven in het water nadat de rioolzuivering het grootste deel van deze stof heeft verwijderd uit het water.
Parfum
Veel schoonmaakmiddelen bevatten parfum. We willen dat onze was, vaat maar ook haren of lijf lekker ruiken na het schoonmaken. Parfum is in principe dus beperkt tot niet nodig in veel producten. Mensen kunnen ook allergisch zijn voor parfum. Het kan bijvoorbeeld jeuk, bultjes of eczeem veroorzaken. Ook in NaturalSenz zit parfum met limoengeur. Dit is een natuurlijk parfum dat biologisch afbreekbaar is. Het effect op het milieu wordt hierdoor beperkt.
Zuurstofbleekmiddelen
Zuurstofbleekmiddelen verwijderen vlekken, desinfecteren en zijn witmakers. Het is een natuurlijk en plantaardig middel gemaakt van water en zuurstof. Zodra het in aanraking komt met water komt er zuurstof vrij dat vlekken verwijderd. Het is een alternatief voor chloorbleekmiddel dat een stuk schadelijker is voor het milieu en je kleding.
Zuurstofbleekmiddel is minder stabiel dan chloorbleekmiddel en kan makkelijker uiteenvallen in water. Dit gebeurt als het wasmiddel lange tijd is opgeslagen of als het wordt blootgesteld aan licht of vervuiling. Door zuurstofbleekmiddel te verwerken in poedervorm gaat deze langer mee en is dit stabieler dan in vloeibare vorm.
Fosfaten
Vroeger werden fosfaten toegevoegd aan vaatwasmiddel. Dit is sinds 2017 verboden omdat restanten van deze stof in het oppervlaktewater (zoals rivieren en sloten) terecht kwamen. Daar ontstond daardoor een overschot aan algen waarvoor fosfaat als voedingsstof dient. De verstoring van het ecosysteem en alle gerelateerde gevolgen hebben ervoor gezorgd dat deze stof verboden is. Hier hoef je dus niet meer op te letten aangezien deze stof in geen enkel vaatwasmiddel zou horen te zitten.
Conclusie
De samenstelling van een vaatwasmiddel heeft effect op duurzaamheid in brede zin.
1.      Door natuurlijke ingrediënten wordt de impact op het oppervlaktewater, en daarbij de flora en fauna, beperkt.
2.      Door natuurlijke producten te kiezen beperk je de druk op waterzuiveringsinstallaties. Dit heeft direct effect op de kosten voor drinkwater maar ook op de kwaliteit van ons drinkwater. Wil je daar meer over weten, lees dan mijn blog: water besparen? waarom?.
3.      De keuze van je vaatwasmiddel heeft effect op de temperatuur van je vaatwasser. Bij een eco programma met lage temperatuur wordt minder energie verbruikt en dat is fijn voor je portemonnee.
Â
Comentarios