top of page

Hallo, ik ben Anne-marije Scheffe. Ik woon met mijn man en twee kinderen in de Olofsbuurt in Delft. In mijn vrije tijd hou ik van fotograferen, tekenen en koken.

Ik ben iemand die altijd voor de volle 100% ergens voor gaat en graag mensen helpt. Mijn advies kenmerkt zich door mijn praktische insteek maar ook door mijn manier van logisch denken. Hierdoor kan ik meedenken over een vraagstuk of doelstelling en snel met een gepaste oplossing komen. Natuurlijk helpt mijn kennis en ervaring over verduurzamen hierbij. 

Ervaring

Ik heb Bouwkunde gestudeerd in Delft en ben in 2011 afgestudeerd. Na mijn studie heb ik op veel verschillende plekken gewerkt. Sinds 2015 ben ik me steeds meer bezig gaan houden met duurzaamheid van gebouwen. Mensen helpen en bijdragen aan de verbetering van onze leefomgeving is iets waar ik blij van wordt. 

De afgelopen zeven jaar heb ik heel veel geleerd over wetgeving, energiebesparing en CO2 rekenen maar ook van alles over klimaatadaptatie en circulaire materialen. Eén van de thema's waar ik de afgelopen jaren vooral veel over heb geleerd en waar ik heel blij van wordt is het effect van gebouwen en gezondheid. Hoe heeft de luchtkwaliteit invloed op hoe jij je voelt maar ook het effect van planten en uitzicht.  In mijn advies ligt de focus vaak op energie. Investeringen in energie betalen zichzelf na enkele jaren terug, het verhoogt van de waarde van een woning of gebouw en de focus van de overheid ligt al jaren op energie. Toch zal ik vaak met een integrale blik kijken en aanvullend advies geven over klimaatadaptatie, waterbesparing of een stukje comfort.

ZZP-er

Het grootste deel van de werkweek werk ik bij een ingenieursbureau. Hier geef ik advies aan complexe bouwprojecten, hele portefeuille of organisaties. Ik hou van deze schaalgrootte maar wordt ook erg gelukkig van het directe contact met bewoners of eigenaren. Om deze reden ben ik in juli 2023 gestart als zzp-er. 

 

Ik werk 32 uur per week in loondienst en per week ben ik tussen de 2-6 uur beschikbaar voor overige werkzaamheden. Ik pak dus kleine vraagstukken op zoals advisering van woningen, kleine bedrijven of klein maatschappelijk vastgoed. Daarnaast ondersteun ik andere zzp-ers met hun werkzaamheden.

Wat betekend duurzaamheid voor mij?

Duurzaamheid kan voor iedereen iets anders betekenen. Voor de één is het simpel een manier om de energierekening te verlagen terwijl de ander graag iets doet voor de planeet en de toekomstige generaties. Mij fascinatie met verduurzaming zit vooral in de combinatie van allerlei verschillende aspecten. Om het voorbeeld te nemen van een groen dak, het kan de temperatuur in de ondergelegen ruimte verlagen, het bevordert biodiversiteit en uitzicht op groen verbeterd ook onze mentale gezondheid. Ik probeer in mijn advies ook altijd iets verder te denken dan enkel energiebesparing. De onderkant van je vloer laten volspuiten met PUR is misschien een snelle manier om minder warmte te verliezen maar dat je ziek kan worden van de dampen die er vanaf komen wordt vaak niet in de overweging meegenomen. In mijn advies probeer ik echter wel altijd realistisch te blijven. Voor de meeste mensen is isolatie van stro en een leemstuc geen logische  oplossing, ook niet voor mijn huis.

Mijn eigen huis

In 2019 hebben wij ons huis gekocht in Delft. Het huis is een standaard rijtjeswoning gebouwd in 1910. Op zolder was de mogelijkheid voor een grote verbouwing om meer ruimte toe te voegen dus in 2021 hebben wij dit laten doen. We hebben ook direct de kans aangegrepen om het te verduurzamen. Door een grote variatie aan maatregelen is ons gasverbruik nog slechts 1/3de van wat het is geweest en wekken we op jaarbasis meer elektriciteit op dan we verbruiken. We hebben echter ook fouten gemaakt. Ik ben bijvoorbeeld teveel gefocust geweest op het verbeteren van de schil maar heb daarbij niet genoeg stil gestaan bij ventilatie. Het was dan ook te verwachten dat er schimmel kwam in de slaapkamer van mijn zoontje. Na een eerste paniek reactie hebben we gekozen voor een natuurlijke manier van ventileren. De schimmel is gelukkig weer weg. Ook had ik liever meer gebruik gemaakt van natuurlijke isolatiematerialen maar dit was ten koste gegaan van de ruimte binnen. Inmiddels heb ik meer geleerd over isoleren met natuurlijke materialen en waarom je dit in ons huis veel beter had kunnen toepassen. Veel voortschrijdend inzicht dus. Inzicht dat ik graag met jullie deel.

Ik stel mijzelf even voor

Portret Alyssa van Heyst Fotografie

Fotografie door Alyssa van Heyst

Email

Connect

  • Facebook
  • LinkedIn
bottom of page